Rune Scharff Andreasen

Jeg hedder Rune, jeg er 32 år, bor på Vesterbro og arbejder i staten. Jeg går til valg for at skabe bedre ældreomsorg i hele Danmark. Min egen mormor er afhængig af ældrepleje, og jeg har med egne øjne set, hvordan området er blevet forsømt.

Omsorg for de ældre er et af de vigtigste løfter, vi gav hinanden i Danmark, da vi grundlagde velfærdssamfundet. Det var en social kontrakt, vi indgik om, at kvinder og mænd kunne have et fuldtidsjob selvom man havde gamle forældre. Men med nedskæring på nedskæring er vi ved at bryde den kontrakt, så danskere med pårørende i ældreplejen efterhånden ikke længere kan se sig selv i øjnene. Mens mor, far, bedstemor eller bedstefar sidder alene dag ud og dag ind på triste gange og stuer, får mad i foliebakker, og hvor menneskelig kontakt er reduceret til samlebåndsarbejde, når der skal skiftes ble en gang om dagen, eller der skal bades en gang om ugen.

De sidste 20 år er det kun gået én vej med kvaliteten i ældreplejen. Omsorgen og nærværet er gået fløjten, mens kontroltyranniet er vokset, pengene er blevet færre, og tilbuddene til de ældre er blevet ringere.  Der er kommuner i Danmark, som overvejer at skære ned i ældreplejen, så de gamle kun får tilbudt et bad hver 14. dag. At man vil være det bekendt! I Danmark! Et af verdens rigeste lande. Ingen kan være tjent med denne udvikling. Ikke vores ældre medborgere og ikke os som samfund – for før eller siden er det os selv, som, efter at have arbejdet og betalt skat et helt liv, skal mødes af denne mangel på omsorg.

Hvis velfærdssamfundet ikke kan tage ordentlig hånd om de ældre borgere, der ikke længere kan klare sig selv, hvad har vi så et velfærdssamfund for?

Jeg går til valg for en ældrepolitik med 4 centrale mål:

  • Plejehjem skal have lys, liv og hygge med omsorgen i centrum.
  • Hjælpen skal være fleksibel med plads til forskellighed
  • Ældreomsorgen skal understøtte den enkeltes egen livsudfoldelse og værdighed
  • Klare aftaler mellem stat og kommuner om, hvad ældre borgere som minimum kan regne med af hjælp og omsorg – uanset om man bor på Langeland eller på Frederiksberg.

"Men hvor skal pengene komme fra?"  Det er blevet et spørgsmål, man hører konstant i dansk politik, og det er blevet en undskyldning for ikke at gøre noget på området. Sandheden er, at det her handler om politik og ikke om penge. Danmark er et rigt land i vækst, og vi har råd til at tage os ordenligt af vores ældre medborgere.  Vi bruger i dag 43,6 mia. kr. på ældreområdet – det bør kunne øges med i hvert fald 10 pct. Pengene kunne for eksempel komme fra det økonomiske råderum, køb af færre kampfly og en hævelse af skatter og afgifter på boliger, biler og cigaretter.

Jeg er et menneske, der ser lyst på fremtiden. Men der findes ingen lys fremtid for nogen af os, hvis vi ikke kan stole på at blive gamle under værdige forhold.  Ældrepolitik er fremtidspolitik.

Jeg håber, du vil sætte kryds ved Rune Scharff Andreasen og være med til at få sikret en langt bedre ældreomsorg i hele Danmark.

    Tagget som: Folketingskandidater

Seneste indlæg på radikalekbh.dk

Seneste billeder fra vores arkiv

Billederne kan frit anvendes til redaktionelt brug. Klik for at åbne/downloade dem i fuld størrelse.

  • Rune Scharff Andreasen