Rune Scharff Andreasen

Folketingskandidat i Valbykredsen


Hvad fortjener dine bedsteforældre?

Ordentlig ældrepleje er en hjørnesten i vores velfærdssamfund. Det er et løfte, vi giver hinanden om, at uanset hvilket liv man har levet, så kan man stole på en tryg og værdig alderdom. Desværre er det løfte ved at blive brudt: De sidste 10 år har kommunerne skåret i ældreplejen med mere end 25 pct. Det betyder langt færre timer til, at det hårdtarbejdende personale kan yde pleje, omsorg og nærvær til den enkelte. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis ikke vi kan tage os ordentligt af vores bedsteforældre, som har knoklet og betalt skat et helt liv, hvad har vi så overhovedet et velfærdssamfund for?

Jeg foreslår en helt ny ældrepleje med større fokus på omsorg og faglig stolthed. Det indebærer tre nybrud i dansk ældrepolitik:

 • Højt omsorgsniveau i hele landet
  Der er alt for store forskelle på, hvor højt ældreområdet prioriteres fra kommune til kommune. I Albertslund afsættes der for eksempel 217.000 kr. pr. ældre over 80 år, mens man i Varde kun afsætter 126.000 kr. Så store forskelle er ikke i orden i et lille land som Danmark. Jeg vil have kommunernes embedsmænd og økonomer ud af vores ældrepleje. I stedet skal pengene gå fra Folketinget direkte til den nære pleje, hvor kendskabet til den enkelte er størst. Og vi skal øge investeringerne i ældreområdet, så alle borgere oplever det højest mulige omsorgsniveau - uanset postnummer. Så slipper du for, at din alderdom  afhænger af din kommunes økonomi.
 • Større anerkendelse til SOSU’er
  Ældreområdet bliver mere komplekst i takt med, at vi lever længere. Det har gjort SOSU'ernes omsorgsopgave sværere, og deres fag fortjener et bedre ry. Derfor vil jeg gøre det muligt for SOSU'er at specialisere sig til særlige ældrebehov, som eksempelvis ensomhed, demens, sjælesørgning eller velfærdsteknologi. Uddannelsen skal anerkendes på niveau med professionsbachelorer som sygeplejersker, og lønnen skal følge med. Det skal give et fagligt løft til området og gøre det mere attraktivt at søge et  arbejdsliv med ældre.
 • Bofællesskaber til bekæmpelse af ensomhed
  Alderdom medfører ofte ensomhed. Derfor begynder mange at se sig om efter andre måder at bo på, når ægtefællen eller omgangskredsen går bort. Jeg vil øge adgangen til seniorbofællesskaber så det bliver en mulighed for alle at flytte sammen med andre i den tidlige alderdom, hvis man ønsker det. Der skal være hjælp og vejledning til flytningen, og der skal åbnes en landsdækkende oldekolleformidling.

Hvorfor ældreomsorg?

Jeg er 32 år og bor på Vesterbro i København. Hvorfor stiller jeg op til Folketinget for bedre ældreomsorg? For mig handler det om mere end, at vi skal behandle hinanden ordentligt. Ældreomsorg er et spørgsmål om, hvem vi er som land. Helt tilbage fra de første alderdomshjem i 1900 og hjemmehjælpens oprindelse i 1949, har vi haft en samfundskontrakt om, at svage ældre er et fælles ansvar frem for den enkelte families. Ældreomsorg er ikke et luksusgode i et rigt land. Det er en forudsætning for den store økonomiske velstand, vi opnåede i sidste halvdel af det 20. århundrede. For ældreplejen betød, at både mænd og kvinder kunne varetage et fuldtidsarbejde på trods af svage gamle i familien.

Det var en kæmpe gevinst for samfundsøkonomien og ligestillingen. Vi kan altså ikke bare blive ved med at skære i ældreomsorgen og forvente, at vores rige samfund forbliver det samme.

Jeg har selv ældre mennesker i mit liv, som betyder meget for mig. Min farfar er lige blevet 90, og min mormor er demensramt og bor på plejehjem. Vores bedsteforældre passede os som børn, og de knoklede for at betale til vores andres velfærd. Vi skylder dem den største tak. Og vi skylder dem, at de får et værdigt sidste kapitel af deres liv. Og husk: Vi bliver selv gamle en dag.

Tlf: 40150756
Email: rune.scharff.andreasen@gmail.com
  Tagget som: Folketingskandidater

Seneste indlæg på radikalekbh.dk

Seneste billeder fra vores arkiv

Billederne kan frit anvendes til redaktionelt brug. Klik for at åbne/downloade dem i fuld størrelse.

 • Rune Scharff Andreasen