Når vi partimedlemmer samles i Nyborg til partiets landsmøde 16.-17. september, har vi to vigtige personvalg foran os. Valg af spidskandidat til europaparlamentsvalget og valg af ny landsnæstformand.
Om aftenen den 29. august var kandidaterne samlet i Vartov i København til en debat om begge poster. Mødet var arrangeret af Hovedstadens Radikale Venstre og Københavns Omegns Radikale Venstre.
En uventet drejning
Ved mødets start var syv af de otte spidsaspiranter på plads foran de godt 80 forsamlede radikale medlemmer. Men bare fem minutter inde i debatten tog det hele en uventet drejning, da vores ene lokale kandidat David Munis Zepernick valgte at trække sig fra posten på grund af uenighed med folketingsgruppens opbakning til regeringens forslag til ny koranlov. Dette annoncerede han foran alle.
“Den udslagsgivende årsag er Folketingsgruppens – minus den modig Stinus – beslutning om at stemme for regeringens forslag om at indskrænke ytringsfriheden. Det, mener jeg, er intet mindre end et brandudsalg af radikalt hjerteblod og kerneværdier. Et historisk svigt for en værdikriger som mig,” skrev han efterfølgende i et opslag på Facebook.
En god debat
Efter den uventede start gik de personer, der nu ønskede at stå øverst på den radikale stemmeseddel, når vi skal til valgurnerne om lidt under et års tid, til debat. Kandidaterne på listen er vores egen Sigrid Friis Frederiksen, som er valgt som lokal kandidat af årsmødet.
Derudover var Anne Sophie Callesen, Rasmus Helveg, Anne-Sofie Sadolin Henningsen, Jens Alstrup og Charlotte Burgess med til debatten. Kathrine Olldag var forhindret den aften og har siden i øvrigt trukket sit spidskandidatur.
Vores tilbageværende spidskandidat fra hovedstaden, Sigrid Friis-Frederiksen, fik for alvor slået et slag for sine mærkesager. Vi vil fra Hovedstadens side bemærke, at hun fik manifesteret sig som en særdeles velegnet kandidat til topplaceringen på listen.
“Vi skal vise, at politik kan gøre en forskel. Lad os bremse temperaturstigningerne. Genoprette balancen og beskytte biodiversiteten. Lad os knokle for at få frigjort Europa fra Putins sorte gas og i stedet sikre grøn energi,” sagde hun under debatten og fortsatte:
“Lad os få vist, at vi er Danmarks mest EU-positive parti. Vi skal kendes os på synlighed og saglighed. Politikken er grøn, ambitionerne er store og indeni i mig banker hjertet for Europa.”
Hvem skal være ny landsnæstformand?
Den anden del af aftenen på Vartov var en debat om den organisatoriske retning for partiet. For landsmødet skal nemlig også vælge en ny næstformand. Landsformand Mikkel Irminger Sarbo og den eneste nuværende kandidat til næstformandsposten Rune Christiansen svarede på spørgsmål til medlemmerne om alt fra budgetlægning og at lette arbejdsbyrden for lokale foreninger til samarbejdet med folketingsgruppen.
Her fra Hovedstadens Radikale Venstres ledelse ser vi frem til at møde mange af jer til landsmødet i Nyborg d. 16. og 17. september.