EUROPADAGEN MED MORTEN HELVEG

Den 9. Maj afholdte Radikale Venstre, sammen med Radikal Ungdom, Europadag i Danmarks fire største byer. I København kunne man møde Radikale frivillige som lavede ”Europa-eller-kaos”-larm på både Dronning Louises Bro og på Islands Brygge. Til festligheder var hovedpersonen Morten Helveg mødt op for at føre an i kampagnen på Dronning Louises Bro. 

Ved den første snært af morgenlys kunne man den 9. Maj se en flok fra Radikal Ungdom male fliserne på Dronning Louises Bro i  magenta farver, og på broen prydede spørgsmålet ”Hvilken vej vælger du? Europa eller kaos?” øjnene på de morgenfriske.

I regn og slud skal den frivillige radikale ud 

Stemningen var god, og de fremmødte var forventningsfulde, men nemt skulle det ikke gå da kridt-kampagnens fjende nummer ét dukkede frem. Regnvejret. Heldigvis kunne kridtet overleve det våde skyl, desværre ikke for længe, da kridt-kampagnens værst fjende nummer to dukkede op, nemlig fejemaskinen.

Men end ikke regnvejr og fejemaskiner kunne tage gejsten fra de fremmødte RU’ere som i stedet fattede deres Europa eller Kaos-skilte og startede en hoppe-dytte kampagne i vejkrydset.

Reportageholdet fik en snak med flere af de frivilligt fremmødte, blandt andet Andreas Drachmann. Andreas er en tidligere radikal kampsoldat fra Aarhus, men er for nylig flyttet til København, hvor han nu bruger sine kræfter og radikale frivillige erfaring på at fremme det partiets budskab i København ”Der er en god stemning, og vi har et godt fællesskab. Det er fedt når folk dytter eller ringer med ringklokken, det skaber ligesom en lemming effekt, som opvejer den demotiverende hændelse med fejemaskinen. Her er småkoldt, men det gør ikke noget, for det betyder bare at vi er nødt til at hoppe os til varmen, og det giver god stemning blandt frivillige og forbipasserende”. 

Et hjerte betyder håb og fællesskab 

I takt med, at morgenen blev lysere, stillede flere af de Københavnske Folketingskandidater op, og hjalp med at bidrage til en god morgenstemning og for at stille spørgsmålet: ”Hvilken vej vælger du? Europa eller Kaos?” til de forbipasserende . Blandt anden Sofie Carsten Nielsen, Mette Annelie Rasmussen, og Nørrebros egen kandidat, Samira Nawa, som alle bidrog til at fremme Mortens Helvegs fremmeste budskab – et stærkt bilateral samarbejde.

For de passerende cyklister og bilister kom en bølge af hornlyd og klokkering, der skabte en festival(G)stemning og en klang, som ikke var til at tage fejl af, Københavnerne ønsker et stærkt forhold til EU.  De gående forbipasserende fik en kop kaffe at varme sig på, og en kort snak om Danmarks fremtidige forhold til den Europæiske Union.

Ideen kommer fra London, hvor jeg så lignende kampagner fra Brexiters og Remainers, som lavede kampagne på Britens videre forhold til Unionen. Jeg ønsker at folk skal se vores logo, og at borgerne har brug for, at man ser folk i gadebilledet som smiler, når de snakker om Europa, og hvilken retnings Danmarks skal gå i, i forhold til det europæiske samarbejde. ” Sagde Morten Helveg om Europadagen ”I vores logo er der et hjerte, et hjerte symboliserer håb og fællesskab, og det er den følelse der skal vækkes i folk”. 

Karen Melchior blev på dagen også stærk repræsenteret, her var både hendes mor og hendes kampagneleder Johan Repsorph mødt op for at sikre at Karen Melchior blev repræsenteret på Nørrebro, og for at få en hyggeligt dialog med cyklisterne.

Stærk frivillighed og fællesskab i de Radikale

Til trods for de kølige vejr, og lidt svære vilkår for kridtkampagnen, beviste Morten Helveg, folketingskandidaterne, og de seje frivillige fra både Radikale Venstre og Radikal Ungdom, at de radikale kan og vil det europæiske samarbejde, og at det har mest gennemslagskraft når alle går sammen om at fremme det samme budskabe. Et team som en kølig torsdag morgen, formåede at lave en fest i den Københavnske morgentrafik.