En ny grøn retning for Danmark

af Ida Auken, MF

Danmark har brug for en ny retning, også på det grønne område. Med energiforliget tog vi et stort skridt i den rigtige retning. Et skridt som skal følges op med en ambitiøs klimaaftale til efteråret.

Regeringens oprindelige energiudspil var lysegrønt med sorte huller. Men ikke mindst ved en stor radikal indsats blev et trist og gråt udspil vendt til et bredt og grønt energiforlig. Det er jeg både stolt og glad for. Forlig kræver kompromiser for sådan er politik. Men i den her omgang har vi ikke meget at klage over. Vi kan være stolte over at være med i forliget, for med aftalen vil Danmark have over 100 pct. vedvarende energi i elsektoren og tæt på 100 pct. vedvarende energi i fjernvarmen i 2030. Det kan vi være stolte af. Desuden fik vi endelig en plan for udfasning af kul inden 2030 og tre nye havvindmølleparker, selvom regeringen kun ønskede en enkelt.

Med aftalen fandt vi rigtige løsninger på virkelighedens klimaudfordringer. Men vi er ikke i mål. Nu kommer turen til transporten og landbruget. Vi skal have et grønnere landbrug og flere grønne biler. Det kæmper vi for til efteråret, som byder på forhandlinger om en ny klimaplan, hvor det bliver afgørende for Danmark, at Radikale igen får trukket regeringen i en grøn retning.

Transportsektoren har brug for et grønt skub. Folk køber kun elbiler, hvis der er gode forhold. Derfor har vi brug for lavere afgifter på små og mellemstore elbiler, prioriterede parkeringspladser til elbiler og meget mere. Det tager vi med til forhandlingerne. Desuden skal vi fortsætte med den lave afgift på el til elbiler, så den ikke udløber.

Også landbrugsområdet skal gøres mere grønt og klimavenligt. Den simpleste og billigste vej til et bæredygtigt landbrug er at udtage de dårligste jorde og gøre dem til skov, natur eller græsarealer. Sådan får vi færre drivhusgasser, mere natur og bedre biologisk mangfoldighed. Samtidig løser vi nogle af de problemer med kvælstof som regeringens landbrugspakke har skabt.

Med energiforliget fik vi sat en ny retning for Danmark, og vi fik låst regeringen og DF fast på en solid grøn kurs mange år frem. En af efterårets store opgaver for Radikale bliver at få fastholdt denne kurs i klimaforhandlingerne.