Nyt fra København – Stop for russisk roulette i Københavns natteliv

af BR-medlem, Karen Melchior d. 23/03-2018

Torsdag viste København sig som den fremadsynede og progressive by, som vi ønsker at bo i. Borgerrepræsentationen stemte næsten enstemmigt for, at København skal undersøge mulighederne for at teste stoffer i nattelivet på linje med den tidligere beslutning om åbning af det første officielle stofindtagelsesrum i 2012 – efter mange års lokal indsats.

Vedtagelsen torsdag var et medlemsforslag, som jeg på vegne af Radikale Venstre og Liberal Alliance havde fremlagt. Det kom 15 måneder efter jeg sammen med Rune Scharff Andreasen, som del af min kommunalvalgkamp, til Politiken i et læserbrev havde foreslået test af stoffer i nattelivet. Det var en berusende fornemmelse torsdag at se et flertal samle sig om en ide og et forslag, som jeg selv havde været fader til.

Test af stoffer er ikke et spørgsmål om ulovlighed eller lovlighed, men om at forholde sig til den virkelighed, som vi lever i. Folk tager stoffer. Mindreårige, som ikke er aktive i nattelivet. Voksne under uddannelse. Voksne med færdiggjort uddannelse. Voksne i job. Spørgsmålet er hvordan vi kan hjælpe dem mod at skade sig selv.

Euforiserende stoffer er ulovlige, men for Radikale Venstre i København betyder det ikke, at indtagelse af stoffer skal være en russisk roulette, hvor man spiller om ens liv og helbred.

Det, at stofferne er ulovlige, bør tværtimod opfordre til, at vi indgår i en dialog med brugerne. Når man har fået testet sit stof får man først en skadesreducerende samtale derefter testresultatet. Erfaringer viser, at testsituationen giver mulighed for at yde rådgivning, hvor brugeren kan indgå i dialog med kyndigt personale om brug af stoffer uden at blive mødt af fordomme og fordømmelse, og eventuelt frygte retslige skridt.

Endelig vil et pilotforsøg i København give mulighed for at opbygge den viden, som vi mangler og Sundhedsstyrelsen efterspørger.