Vores børn fortjener ren luft i lungerne

Politisk leder i Radikale Venstre Morten Østergaard, spidskandidat til Københavns Borgerrepræsentation Mia Nyegaard (B) og spidskandidat til Frederiksberg kommunalbestyrelse Lone Loklindt (B)

Når vores børn går og cykler i Københavns gader er det langt mere sandsynligt, at de kommer til skade ved at trække vejret end ved at blive kørt ned af en bil. Små partikler i luften ryger ned i deres lunger og risikerer at forkorte deres liv betydeligt. Luftforureningen i Hovedstaden er så massiv, at den er skyld i, at omkring 1000 københavnere hvert år dør før tid. Heldigvis er det under 10 om året der bliver dræbt i trafikulykker.
Det har vi vidst i mange år. Alligevel kniber det med at få de rene teknologier på banen og de mest beskidte køretøjer ud af byen. Senest har Socialdemokraterne her i valgkampen lanceret et nyt udspil. Fokus på problemet er godt. Men vi har højere ambitioner.
Lad os tage vores børns fremtid alvorligt og komme med løsninger, der virker – hurtigst muligt. Vores børn fortjener ren luft i lungerne, hvor de lever og leger. Uanset om de spiller fodbold i en park midt i byen eller på den lokale fodboldbane langt fra Københavns gader. Uanset om de cykler hjem langs Åboule­va­rden eller en lille villavej.
 
I Radikale Venstre er vi klar til at tage hårdhændede midler i brug. For os er udfordringen klar. Skal vi passe på vores børn, eller skal vi beskytte den enkelte bilejers ret til at svine byens luft til? For os er svaret enkelt.
 
Derfor vil vi skabe en ren-luft-zone omkring København og Frederiksberg. Inden for denne zone vil vi forbyde de biler, der sviner allermest. Vi hader ikke biler. Men biler, der sviner skal ud af byen. Samtidig skal alle tunge køretøjer leve op til de allerskrappeste miljøkrav.
 
Vi ønsker helt konkret at forbyde dieselbiler inden for ren-luft-zonen fra 2025. Busser og lastbiler skal allerede om to år overholde den nyeste miljønorm, og de gamle by-busser skal have partikelfiltre og såkaldte SCR-katalysatorer på med det samme.
 
Det er ikke kun bilerne, der sviner i gaderne. De mange brændeovne lukker også hvert år rigtig mange skadelige partikler ud i luften. Derfor vil vi også af med de gamle og mest forurenende brændeovne.

Samtidig vil vi gøre det endnu mere attraktivt at vælge cyklen rundt i byen. Vi vil investere i bedre og flere cykelstier og cykelparkeringspladser. Så vi nemt kan komme rundt i byen uden at svine luften til.

Vi er klar til at gøre en forskel. Og vi har flere konkrete ideer i posen. Når støvet fra valgkampen har lagt sig, går vi igen hårdnakket ind i kampen for at skabe en by, hvor vores børn kan trække ren luft ned i lungerne.
Læs udspillet her: RV-udspil – Ren luft til byens børn

Visualisering af Tredje Natur
Visualisering af Tredje Natur