Formanden har ordet: Og det bliver jo alligevel ikke taget alvorligt

Vi er midt i juli og dermed i dén grad midt i agurketiden. Så sandsynligvis er der meget få mennesker der kunne finde på at læse en formandsklumme som den her, og endnu færre vil sikkert tage den alvorligt. Den slags frister altid til at skrive noget virkelig åndssvagt for opmærksomhedens skyld – og altså sende en ægte sommerballon op.

Alle ved egentlig at det er agurketid, og at politiske udmeldinger i agurketiden skal tages med et gran salt – om ikke ligefrem med et helt glas eddike. De fleste som gør sig inden for politik, ved også at agurketidens sande mestre er Dansk Folkeparti, og at de hver sommer får masser af opmærksom på rabiate og verdensfjerne forslag og udmeldinger som aldrig bliver gået efter i sømmene, fordi de fleste seriøse mediefolk er på sommerferie – og når deres ferie er forbi, er der jo ikke tale om nyheder længere.

Det kunne friste til at man selv begyndte at gøre det samme, men ønsker vi egentlig at komme med en masse fjollede udmeldinger som vi egentlig ikke kan stå inde for, bare fordi vi kan slippe afsted med dem uden at de bliver tjekket efter for alvor?

Det gør vi næppe. Og når vi ikke ønsker det, er det dels fordi vi ønsker lidt mere sammenhæng i tingene end et parti som Dansk Folkeparti – vi skal gerne mene nogenlunde det samme i morgen som i går – og dels fordi vi har en helt anden partikultur: Når en radikal politiker siger noget fjollet, klapper baglandet ikke bare hælene i, men siger det straks imod. Og godt for dét!

Senest har vores beskæftigelses- og integrationsborgmester måttet prikke hul på en besynderlig sommerballon fra Christiansborg som steg til vejrs med beskeden om at Radikale Venstre nu gik ind for at forbyde religiøse heldragter. En ægte populistisk klassiker, men unægteligt ny i radikal sammenhæng, og uanset om det var journalisten eller den radikale ordfører der brændte sammen i nyhedsproduktionen, er det bare for fjollet at skulle bruge tid og energi på den slags.

Er det tåbeligt at gå rundt på gader og stræder i en religiøs heldragt? Ja. Er det udtryk for et bedrøveligt kvindesyn (og for den sags skyld mandesyn)? Ja. Er det skadeligt for integrationen? Ja. Men skal vi nogensinde lovgive om at gå i fjollet tøj? Nej. Det er i sig selv en bedaget middelalderlig idé fra dengang myndighederne f.eks. syntes det var vigtigt at forbyde borgerne at gå i snabelsko.

Og skal vi så ikke komme videre.

Dette indlæg er gemt under Debat.