Nu kan flere få passet børn i aften- og nattetimerne

I eftermiddag vedtager Københavns Børne- og Ungdomsudvalg at oprette en døgnåben daginstitution på Nørrebro. Det er blot den anden døgnåbne daginstitution i København, hvor der er lang venteliste på en daginstitutionsplads i de skæve timer. Ifølge Radikales gruppeformand i Borgerrepræsentationen i København, Tommy Petersen, er det ikke hysteri, når forældre beklager sig over ikke at kunne få deres familieliv til at hænge sammen. Kommunens pasningsmuligheder for børn er nemlig endnu ikke helt tilpasset nutidens arbejdsmarked, og derfor fik han flere pasningsmuligheder om aften, natten og i weekenden med i budgetforliget for 2015.

Det er ikke for sjov, at Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, en lang række af fagforbund og forældre ønsker udvidede åbningstider i daginstitutionerne. Det er fordi, der er et stort behov. Og det er helt klart en kommunal opgave, at sikre pasningsmuligheder, der er tilpasset nutidens arbejdsmarked.”, udtaler Tommy Petersen.

Har du aftenvagten i Bilka, står du i butik i weekenden eller har du nattevagter som sygeplejerske er det stadig svært at få passet dine børn i Københavns kommune. Én døgnåben daginstitution med blot 22 vuggestuepladser og 40 børnehavepladser dækker hele København om aften og om natten, hvor der p.t. er over 40 børn på venteliste; seks institutioner har åbent i dagtimerne i weekenden, mens et fåtal har åbent til kl. 18.00 i hverdagene, hvor det virkelig kniber.

Vi kan ikke være bekendt at spekulere i penge, når det smadrer børnefamiliernes hverdag. Man kan ikke bare sige, at forældre må gå ned i tid på arbejdet eller, at den ene kan sige sit job op. Udover at mange er enlige forældre, der kæmper for at få det hele til at hænge sammen, så er det også en illusion at tro, at alle familiers økonomi kan holde til det”, uddyber Tommy Petersen og fortsætter, ”vi er kommet et godt stykke vej i Københavns Kommune med at sikre fleksibilitet i pasningsmulighederne inden for tidsrummet 6-18.00 i hverdagene, men det er slet ikke nok til at dække behovet endnu”.

Derfor glæder det den Radikale gruppeformand, at de midler han fik med i budgetforliget for budget 2015 nu udmøntes på Nørrebro, så der kommer mere pasning i de skæve timer i et tætbefolket område:
Det giver enormt god mening at lægge den nye døgnåbne daginstitution på Nørrebro, hvor der bor rigtig mange mennesker, og hvor et kæmpe hospital som Rigshospitalet ligger tæt på. Her arbejder rigtig mange mennesker i aften-, natte- og weekendtimerne. Det er afgørende, at vores pasningsmuligheder understøtter arbejdsmarkedets behov, så forældre ikke skal sige nej til et arbejde, fordi de ikke kan få passet deres børn. Vi kan jo ikke liberalisere lukkeloven og arbejde for et øget arbejdsudbud og så samtidig lukke daginstitutionerne kl. 18”.

Til baggrund
En række af fagforbund er gået sammen med DA, Dansk Erhverv m.fl. i Projekt Børnepasning for at arbejde for oprettelsen af flere fleksible pasningstilbud. Alene inden for HK Handel estimeres det, at 200.000 på landsplan har behov for længere åbningstider, mens en medlemsundersøgelse af Dansk Erhverv i 2012 viste, at i over halvdelen af virksomhederne var daginstitutionernes åbningstider et problem for de ansattes muligheder for at passe deres arbejde.

Ifølge Ugebrevet A4, findes der i 59 undersøgte kommuner blot 11 døgnåbne daginstitutioner ud af 2048, der holder åbent efter kl. 18.00, og kun fire af disse har åbent til kl. 20.00.

60% af butiksansatte sagde i 2013 ifølge en meningsmåling fra Epinion, at de offentlige tilbud om børnepasning ikke er fulgt med de udvidede åbningstider i butikkerne.
Den nye døgnåbne daginstitution placeres i daginstitutionen Haraldsgården på Nørrebro med plads til 5 vuggestuebørn eller 10 børnehavebørn i de skæve tider. Institutionen har bekræftet, at de er interesseret i en permanent udvidelse med en døgnåben del.

For yderligere kommentarer:
Gruppeformand (R), Tommy Petersen, 51290131, tommy_petersen@br.kk.dk