Jeg har meldt mig som lægdommer – hvad sker der nu?

OBS: SIDSTE FRIST FOR TILMELDING SOM LÆGDOMMER VAR 1. MARTS.

Du har søgt om at blive lægdommer, og nu går du og undrer dig over nogle ting: Hvordan foregår udvælgelsen egentlig? Hvornår får jeg noget at vide? Her er en hurtig guide med udgangspunkt i Københavns Kommune, men det foregår på samme måde i alle kommuner:

Det foregår på den måde, at du har meldt dig gennem os i Hovedstadens Radikale Venstre (eller et andet parti, eller dig selv). Vi sender ansøgningerne til en fyr på Københavns Rådhus, der hedder Dennis, som står for at samle en liste på 1.800 lægdommere, der så bliver sendt videre til Østre Landsret. De vælger 900 af dem, som så bliver lægdommere fra 2016. Du får besked i august eller september. I andre kommuner skal kommunen sammensætte en liste med en lægdommer per 300 indbyggere i kommunen, hvoraf der så også bliver valgt halvdelen.

Hvordan foregår udvælgelsen så?

I første omgang, så bliver tidligere straffede personer sorteret fra. Det er der nogle regler om, som du kan læse i linket her til sidst. Men når det så er gjort, så foregår det simpelthen ved lodtrækning blandt alle de kvalificerede. Så simpelt er det egentlig. Nu er der ikke andet at gøre end at vente.

Hvis du har flere spørgsmål, som de synes, at den her lille guide også skal berøre, så skriv til simon@radikalehovedstaden.dk

Du kan læse mere om det at være lægdommer her:

http://www.domstol.dk/om/publikationer/HtmlPublikationer/Vejledninger/Vejledning%20til%20domsmaend%20og%20naevninger/index.htm