Svaret er mere demokrati – og at bruge det

Formanden har ordet

Efter at Anders Breivik havde detoneret sine bomber i Oslo og koldblodigt, én for én, havde myrdet 69 unge mennesker på Utøya i det værste terrorangreb Europa har set siden krigen, reagerede Jens Stoltenberg med sit berømte udsagn om at terroren kun kunne bekæmpes med mere demokrati.

Desværre er det ikke alle politikere som har Stoltenbergs format, og reaktionerne på de modbydelige mord i Paris har vist det med al den tydelighed man ikke kunne ønske sig. Særligt pinagtigt er det naturligvis i en dansk sammenhæng når danske politikere forsøger at udnytte den franske tragedie til i stedet at indskrænke demokratiet.

Selv en af socialdemokraternes mere besindige politikere, Mette Frederiksen, har benyttet lejligheden til at udråbe landet til at være i krig. Og må man minde om at krigstilstand ikke er noget at spøge med, da det betyder en massiv indskrænkning af borgernes retssikkerhed og ret til privatliv. En af de første groteske konsekvenser kan være at regeringen vil genindføre den internetlogning som EU-domstolen sidste år kendte ulovlig – kun et halvt år efter at den blev afskaffet som ikke bare ulovlig, men også ubrugelig for politiet i praksis.

Som et minimum må vi kræve af vores folkevalgte – af vores radikale regeringsmedlemmer – at de melder klart ud om spørgsmålet, så vi i det mindste kender vores egne rettigheder: Er vi nu underkastet den nødret som Forsvarslovens § 17 beskriver – eller er vi ikke?

Demokratiet skal bruges for at overleve

Men én ting er hvad vi som bagland kan forlange af vores folkevalgte; noget andet er hvad vi skal forlange af os selv. Og her er det vigtigste krav at vi udnytter det demokrati vi har.

Vi skal  til at bruge vores forsamlinger til at vedtage mere politik og komme med flere politiske meldinger. Og vi skal sikre os at vores lokale kandidater ikke bøjer nakken når vores grundlæggende værdier er på spil, men i stedet insisterer på dem.

Begge dele har den valgte storkredsbestyrelse en mulighed for når vi 29. januar, ved et åbent møde, vælger en ny folketingskandidat til Tårnbykredsen og behandler et antal forslag til politiske udtalelser. Og ikke mindst vil alle vores medlemmer have samme mulighed når vi den 25. april holder årsmøde i Hovedstadens Radikale Vælgerforening.

Her vil dramatikken ikke komme af krudtrøg og blodige knive, men gemme sig i paragraffer og stemmeafgivelser. Det er den slags mere kedsommelige våben vi bruger som medlemmer af et demokratisk parti, og det er vores eget ansvar at holde dem skarpe.